Над 1800 дка нови гори ще бъдат създадени на територията на Югозападното държавно предприятие

Снимка:

Осигурени са 1 милион и 300 хиляди фиданки

Над 1800 декара нови гори ще бъдат създадени на територията на Югозападното държавно предприятие. Това е с една трета повече в сравнение с миналата година.

Заради топлото време залесяването започва по-рано от предвиденото. Десетки безработни, регистрирани в Бюрата по труда ще бъдат наети в процеса по създаване на нови горски площи, каза Снежана Паскалева - експерт във "Връзки с обществеността", цитирана от БНР.

"По-големи залесявания се предвиждат в районите на Държавно ловно стопанство Осогово-Кюстендил и държавните горски стопанства в Дупница, Радомир, Елешница, Места, Благоевград, София, Етрополе и Пирдоп. Тази година усилията на ръководния екип на Югозападното държавно предприятие са насочени приоритетно към по-бързо възстановяване на засегнатите от пожари изсъхнали горски територии. За това 34 на сто от предвидените залесявания са върху освободени терени след пожар, а 26% върху почистени и подготвени площи и след проведени задължителни санитарни сечи, уточни
Паскалева.

1 милион и 300 хиляди фиданки са осигурени за залесяването в Югозападното държавно предприятие, като 700 хиляди са иглолистни - основно бял и черен бор.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.