1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 200 къщи в гълъбовското село Обручище са залети от придошлите води на река Соколица

Над 200 къщи в гълъбовското село Обручище са залети от придошлите води на река Соколица

Екипи на Гражданска защита отводняват домовете на пострадалите

Над 200 къщи в гълъбовското село Обручище са залети от придошлите води на река Соколица. Това съобщи кметът на общината Николай Тонев, цитиран от БНР. Половината от селото е под вода, като екипи на Гражданска защита отводняват домовете на пострадалите.

Кметът на Обручище Илия Илиев заяви, че "изход и спасение няма, а единствената надежда на хората от селото е да спрат дъждовете". Жителите на селото са над 1700 души.

В близост до наводнената територия са ТЕЦ "Брикел" и "Брикетна фабрика" от комплекса "Марица-изток". При проливни дъждове река Соколица прелива от водосборната зона на топлоцентралите и рудниците, въпреки че през година се почиства от наноси.

Пътищата от Гълъбово към село Мъдрец, Тополовград и ТЕЦ "Контур глобул" също са наводнени. Микроязовирите на юг от Гълъбово в посока към Хасково тази сутрин са били инспектирани и почистени от парчета лед и преливат без опасност от скъсване на язовирните стени.

Това не е първото наводнение в района. Почти всяка година при проливен дъжд Обручище и близкото до него село Трояново са под вода заради липсата на ефективна отводнителна система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.