1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 2000 папагала са задържани на ГКПП Капитан Андреево

Над 2000 папагала са задържани на ГКПП Капитан Андреево

Много видове са изчезнали или са пред прага на изчезването в резултат на незаконната търговия

Няколко дни след задържането на „12-те екзотични Тукана” при проверка на преминаващ през страната микробус със словашка регистрация, митничарите на Капитан Андреево се натъкнаха на нова пратка, този път от различни видове папагали, съобщиха от "Зелени Балкани".

Чрез некоректно попълнени документи нарушителите се опитвали да изнесат за съседна Турция хиляди вълнисти папагали, „корели”, „неразделки” и 55 бр. от рода Розела (Platycercus). Последните птици попадат в приложение II на международната конвенция CITES, регламентираща търговията със защитени видове.

След получения сигнал, по разпореждане на Министерството на околната среда и водите, екип на Спасителния CITES център на Зелени Балкани отново съдейства на митническите служители на граничния пункт. След цялостната координация с МОСВ и Агенция Митници 55-те броя розели бяха транспортирани по спешност до Зоологическата градина в София, където бяха настанени в специализирано карантинно.

Екзотичните животни попадат в категорията опасни преносители на екзотични зарази и поради тази причина бе нужно задължително карантиниране.

Търговията със защитени видове е доходоносен бизнес, водещ до изчезване на видове от дивата природа. Този вид търговия се нарежда на трето място след търговията с оръжия и наркотици в световен мащаб. Търговията с диви животни и растения е един от факторите, които застрашават тяхното оцеляването в естествената им среда. Всяка година милиони растения и животни са отнемат от дивата природа за да се задоволи любителското търсене. Годишно в света обект на незаконна търговия са около 30 хил. маймуни, 2 млн. орхидеи, 2-5 млн. птици, 10 млн. кожи на влечуги и т.н. Много видове са изчезнали или са пред прага на изчезването в резултат на незаконната търговия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.