1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 210 града в Съединените щати ще продължават да изпълняват Парижкото споразумение за климата

Над 210 града в Съединените щати ще продължават да изпълняват Парижкото споразумение за климата

Целта е да координират усилията си с останалите 194 държави от цял свят, които са подписали Споразумението

Над 210 града в Съединените щати ще продължават да изпълняват Парижкото споразумение за климата, въпреки че американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля страната от участие в него. Кметовете на тези градове, в които живеят повече от 54 милиона души, са се обединили в инициатива. Целта е да координират усилията си с останалите 194 държави от цял свят, които са подписали Споразумението.

"Ще продължим с усилията си за намаляване на вредните емисии и ще се борим за екологична справедливост. И ако президентът иска да наруши обещанията, дадени на нашите съюзници и скрепени с историческото Парижко споразумение, ние ще създадем нови връзки с цял свят, за да предпазим планетата от опустошителните климатични промени", се казва в общо изявление на кметовете.

Сред градовете, представлявани от тези кметове, са Ню Йорк, Филаделфия, Бостън, Чикаго, Детройт, Остин, Лос Анджелис и Сан Франциско. Още през март в писмо до Тръмп те обявиха, че няма да се подчинят на негово нареждане, което би обезсмислило политиката на предишната администрация за регулиране на енергетиката и намаляване на вредните емисии. Към инициативата на кметовете се очаква да се присъединят още градове, след като и няколко губернатори вече обмислят създаването на група за действие на щатско ниво.

Американските кметове получиха подкрепа от техни колеги от различни държави. Ан Идалго, кмет на Париж и председател на организацията С40 (Це40), в която членуват загрижените за климата градоначалници на едни от най-големите градове на планетата, заяви в специално обръщение, че градовете остават обединени в усилията си да спрат климатичните промени, въпреки решението на Доналд Тръмп.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.