1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 2,2 млрд. лв. са договорени по ОП „Околна среда”

Над 2,2 млрд. лв. са договорени по ОП „Околна среда”

12 общини успяха да завършат 15 големи инфраструктурни проекта

Над 2,2 млрд. лв. са договорени до сега по Оперативна програма „Околна среда”. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), предаде агенция „Фокус”.

Една част от тях са вече изпълнени и разплатени като средства, това са 64% от програмата. Особен напредък имаме през последните 2 години. В сектор Води имаме 70% договорени средства с 1,75 млрд. лв., в сектор Отпадъци се движат малко по-бавно нещата с 50% договорени средства – каза тя.

Извървяхме много труден път с вас, защото до момента успяхме да подготвим заедно проектите по програма „Околна среда”. След като 12 общини успяха да завършат 15 големи инфраструктурни проекта, това са както малки, така и големи общини, съм убедена, че всички вие, на които ви предстои изпълнението на проектите, ще се справите, тъй като капацитетът вече е натрупан – каза Караджова.

Министерството на околната среда и водите подготви мобилни екипи, които вече са сформирани, и в тях има инженери, икономисти и юристи, които от средата на март ще бъдат при вас на място, за да помогнат при изпълнението на проектите, там, където то предстои или е в ход и има някакви затруднения – допълни министърът на околната среда и водите.

Уникален е шансът да усвоим 3 млрд. лв. за инфраструктура, която ще бъде за 30-40 г. напред. Това е уникален шанс, който не е ясно дали ще може да се повтори. Много важно е да изградим тази инфраструктура в областта на водите и на отпадъците – заяви още Караджова.

Много важно е, че вече всички общини в България имат напредък за създаването на регионални сдружения за общо управление на съоръжения за битови отпадъци – каза Нона Караджова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.