1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 260 хил. лева глоби са наложили екоинспекциите през март

Над 260 хил. лева глоби са наложили екоинспекциите през март

Експертите от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършили проверки на 1731 обекта

Регионалните инспекции по околната среда и водите са издали наказателни постановления за повече от 100 хил. лева само за неизпълнени условия от комплексни разрешителни, съобщиха от екоминистерството.

През последния месец екоинспекциите са засилили контрола върху чистотата на населените места. За замърсявания с отпадъци на територията на общината с по 2000 лв. са глобени кметовете на Омуртаг, Гурково и Стралджа. РИОСВ Варна е наложила санкция в размер на  3 000 лв. на кмета на с. Крушари, а РИОСВ  Враца – в размер на 4000 лв. на кмета на с. Борован. За допуснато депониране на битови отпадъци на закритото общинско депо е издадено наказателно постановление на стойност 3000 лв. на ОП „Чистота” – Лом. От РИОСВ Пловдив са санкционирани кметовете на селата Червен, Патриарх Евтимово, Горнослав, Леново и Бачково с по 1400 лв.

Общо през изминалия месец експертите от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършили проверки на 1731 обекта и са дали 1146 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 109 акта и са издадени 91 наказателни постановления на обща стойност 260 хиляди лева. Наложени са 12 санкции за констатирано замърсяване на околната среда над допустимите норми и неспазване на емисионни норми и ограничения. Постъпилите суми по наложените санкции, включително за предходни месеци, са 291 397 лв.

Четирите дирекции за басейново управление на водите на територията на страната са издали през март 19 наказателни постановления на стойност 11 000 лв. Освен проверки по условията на издадените разрешителни, са извършени и проверки на проводимостта на речните корита, за изпълнението на условията в издадените разрешителни за изземване на наносни отложения в речните корита, както и на потенциално опасни водни обекти, хидротехнически съоръжения и съоръжения от техническата инфраструктура с цел защита от вредното въздействие на водите. Проверена е изправността на измервателните устройства за отчитане на ползваните водни обеми при водовземане от водните обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.