1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 30% от реките в Южна България са с трайно увредени води

Над 30% от реките в Южна България са с трайно увредени води

Според европейските директиви те трябва окончателно да бъдат подобрени в периода 2021 - 2027 г.

1/3 от реките на територията на Басейнова дирекция - Източнобеломорски район, са с трайно увредени води, съобщи началникът на отдел „Мониторинг на водите" Марин Маринов, цитиран от dariknews.bg. Към тях спадат река Тополница, особено в участъка от вливането на р. Медетска в яз. Тополница. Анализът на водата показва съдържание на мед, висока киселинност, ниско ph, сулфати, попаднали от рудниците. Другите реки са Луда Яна (наличие на тежки метали), Чепеларска (олово), части от Арда (заради рудниците при Маджарово), Маданска, Върбица (преди Златоград) и др. От Басейнова дирекция предупредиха риболовците да внимават за улова в опашките на язовирите Студен кладенец и Ивайловград, където има много и стари натрупвания на токсични вещества.

Замерванията показват, че река Марица в рамките на града е в умерено състояние, като понякога има малки отклонения - временно повишаване на съдържанието на нитрити.

1/3 от реките са в добро състояние, показват изследванията на Басейнова дирекция. 1/3 са в междинно състояние. Според европейските директиви до 2015 г. те също трябва да бъдат приведени в добро състояние. Трайно увредените водни тела трябва окончателно да бъдат подобрени в периода 2021 - 2027 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.