1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 400 фирми трябва да внесат такси в екоминистерството заради недостатъчно рециклиране

Над 400 фирми трябва да внесат такси в екоминистерството заради недостатъчно рециклиране

Работещите в момента организации по опаковки са 6 на брой

Над 400 фирми в страната не са си изпълнили целите за 2010 г. за оползотворяване и рециклиране на боклука от опаковки и ще трябва да внесат продуктови такси в екоминистерството, съобщиха оттам. От членовете на действащите колективни организации за опаковките 423 фирми не са си изпълнили задълженията за миналата година. Една от седемте компании, които индивидуално работят по отпадъците си, ще трябва също да внесе продуктовата такса за количеството хартиени и пластмасови опаковки, които не е събрала и предала за рециклиране .

Екоминистерството ще отнеме разрешителното на една от колективните организации - "Национална организация по оползотворяване и рециклиране на опаковки" АД, която на практика няма членове и дейност за миналата година. На други две организации - "Импакт корпорейшън" и "Реко пак" лицензите бяха отнети миналата година, след като проверка на ведомството установи, че декларират невярна информация за свършената работа и на практика не рециклират част от опаковките, а ги изхвърлят в сметища. В момента тече съдебен спор между двете компании и министерството заради разрешителните. Така реално работещите в момента организации по опаковки са 6 на брой - "Екопак", "Екобулпак", "Булекопак", "Репак", "Екоресурс България" и "Екоколект".

Заради недостатъчно разположени цветни контейнери в градовете където работят, две от дружествата - "Ре Пак" и "Екоресурс България", ще бъдат глобени с по 10 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.