1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 55% от Щатите са в състояние на "тежка суша"

Над 55% от Щатите са в състояние на "тежка суша"

Снимка:

Добивът на американска царевица е 130.8 бушела на акър – най-ниската за това десетилетие

Най-голямата суша в САЩ от половин век насам продължава да се влошава и тази седмица. Това сочи мониторинг на сушата в цялата държава на експерти по климата от този вторник, цитиран от британския вестник "Гардиън".

Температурите се покачват най-вече в северозападните равнинни щати, където се отглежда и произвежда ¾ от общата за страната царевица и соя. САЩ е най-големият производител и износител на тези култури, което на практика значи, че влошаването на бедствието в страната ще има още по-сериозни глобални последици. Това е регионът, в който се развива и животновъдство.

Почти 30% от деветте щата в Средния запад са пострадали от "крайна степен на суша", което е три пъти повече в сравнение с предходната седмица. Условията там се влошават независимо от първите дъждове от месеци насам, които паднаха в някои от районите в областта. Като причина се сочи фактът, че освен сушата, горещините в случая играят голяма роля и усложняват ситуацията, пише "Дневник".

Над 55% от Щатите са в състояние на "тежка суша", а около 74% са с измерена степен "умерена суша" за последната седмица от бедствието.

Влошава се състоянието на пасищата и земите със зърнени култури в равнините на района от Колорадо до Охайо, долината на Мисисипи, както и полетата от Оклахома до Дакота," уточнява един от авторите на мониторинга Ричард Хайм.

Според проучване на Ройтерс от тази седмица, добивът на американска царевица е 130.8 бушела на акър – най-ниската за това десетилетие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.