1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 7000 града в 172 държави се включиха в Часа на Земята 2015

Над 7000 града в 172 държави се включиха в Часа на Земята 2015

Снимка:

За девета поредна година милиони хора по света изключиха осветлението си

Над 7000 града в 172 държави се включиха в Часа на Земята 2015. В България инициативата беше подкрепена от стотици общини, бизнеси, институции и медии. Кампанията на WWF за опазване на реките – фокус на Часа на Земята за България тази година, събра над 10 000 подписа.

За девета поредна година, в последната събота на март, от 20:30 ч. до 21:30 ч. милиони хора по света изключиха осветлението си и отделиха време за природозащитни послания и инициативи. Символично бяха притъмнени светлините на много знакови сгради като операта в Сидни, Айфеловата кула, Тадж махал, Кремъл, Бранденбургската врата, Биг Бен, Емпайър стейт билдинг и много други. В София бяха загасени светлините на сградите на Народното събрание, Президентството, на Националния музеен комплекс, катедралата Александър Невски, Руската църква,  Народен театър, БНБ, Министерски съвет и отделни министерства.

Опазването на реките беше акцентът в България за Часа на Земята тази година. WWF организира през целия март прожекции и дискусии за реките в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Берковица, където събра представители на сдружения на рибари и групи за водни спортове, с които природозащитната организация обединява усилия за качествено и прозрачно управление на реките.

Над 1000 души участваха в традиционното посрещане на Часа на Земята пред Народния театър в София, където изрисуваха със светлини на цялата площ пред театъра силуета на критично застрашен дунавски вид – моруна, и се наслаждаваха на представлението на клубове за огнени изкуства.

В Гоце Делчев общината се присъедини към тазгодишната инициатива с почистването на коритото на река Градска и с изключването на осветлението на паметници и сгради в центъра града.

В Дупница общината организира  образователна  беседа за опазването на реките във всички  училища на територията общината, а в 20:30 ч.  пред сградата на общината бяха пуснати десетки летящи фенери.

В Несебър бяха организирани детски изложби, почиствания и открити уроци за природозащита.

В Свищов, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Разград освен гасенето на сградите на институции имаше спортни прояви, огнено шоу, музика на живо и кампанийни прояви в подкрепа местни природозащитни акции.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.