1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 75 000 ловни видове птици ще бъдат разселени през тази година

Над 75 000 ловни видове птици ще бъдат разселени през тази година

Допълнително са произведени още 30 000 птици, предназначени основно за нуждите на организирания ловен туризъм и на ловните сдружения

През тази година ще бъдат разселени над 75 000 ловни видове птици в ловностопанските райони на страната. Мярката се предприема във връзка със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите и в изпълнение на Националната програма за разселване на фермено-произведен дивеч за ловен сезон - 2011.  

За тази година са произведени 45 000 ловни видове птици по държавна поръчка, предвидени за пускане в природата в районите на дейност на държавни горски и ловни стопанства. По данни на ИАГ се наблюдава увеличение с 1/5 в сравнение с миналата година. Допълнително са произведени още 30 000 птици, предназначени основно за нуждите на организирания ловен туризъм и на ловните сдружения. Българската природа ще бъде обогатена с птици от видовете фазан, яребица и полудива патица. Дивечът ще бъде разселен и с цел поддържане на екологичното равновесие.

През юли фермено-произведените птици ще бъдат предоставени на държавните горски и ловни стопанства, в които са предвидени за разпределение. Там те ще бъдат доотгледани в специално изградени волиери, отговарящи на изискванията по Наредба за условията и реда за производство на дивеч във фермени условия и в полусвободно развъждане. Дребният дивеч ще бъде разселен в периода септември – февруари, в подходящи за него местообитания, в които предварително е проведен отстрел на хищници. Пускането на птиците в природата ще стане и след като е приключил лова на пъдпъдъци с цел да се избегне отстрела на разселените птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.