1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 8 000 души са гласували в конкурса за птица – символ на София

Над 8 000 души са гласували в конкурса за птица – символ на София

Проектът е на Българското дружество за защита на птиците

Над 8 000 души вече са гласували в конкурса за птица – символ на София. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Теа Иванова, отговорник по проекта от Българското дружество за защита на птиците.

Конкурсът за птица – символ на София е част от един по-голям проект на Българското дружество за защита на птиците, който се нарича – вижте за първи път летящото богатство на България и е подкрепен финансово от Фондация „Америка за България”. Целта на целия проект е да промотира България като дестинация за Birdwatching или специализиран туризъм за наблюдение на птици. Голяма част от жителите на страната живеят в столицата. До голяма степен това са хората, които са потенциално потребители на такъв тип услуги, свързани с Birdwatching, искахме да започнем с нашите съграждани един диалог за птиците, каза тя.

12-те вида птици, които участваха в надпреварата за символ на София, са избрани с помощта на специалисти-орнитолози. Постарахме се да включим представители на различни групи птици, за да покажем многообразието на птичето богатство на нашия град, обясни Теа Иванова.

Сойката е избрана като представител на семейство Вранови. Другите по-познати представители на това семейство са например свраката, сивата врана, чавката, гарванът-гробар. Домашното врабче представя семейството на пойните птици. Алпийският бързолет е от едно по-малко познато семейство птици – бързолетите. Представител на дневните грабливи птици е керкенезът, а на нощните – кукумявката.

Още в самото начало на конкурса, се откроиха фаворити - големият синигер, гугутката и домашното врабче. Следва ги групата на градската лястовица, кукумявката и сойката. След това се нареждат големият пъстър кълвач, алпийският бързолет и керкенезът. Последните места си разделят славеят, горската зидарка и косът. Тези птици останаха на последни места не защото не се харесват на хората, а може би защото са най-малко познати, каза тя.

Окончателните резултати от конкурса ще бъдат обявени официално на 22 март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.