1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 80 на сто от питейната вода у нас се губи

Над 80 на сто от питейната вода у нас се губи

В някои райони от 100 кубика от живителната течност едва 20 на сто достигат до хората през чешмите

В някои райони от 100 кубика от живителната течност едва 20 на сто достигат до хората през чешмите. Това съобщиха от Българската асоциация по водите. Според данните средната загуба на вода за страната е около 50 на сто, като най-малко се пилее в София, Бургас и Пловдив.

„През последните години има тенденция към намаляване на загубите по мрежата, но засега страната ни е далеч от европейските нива”, обясни Иван Иванов от браншовата асоциация пред Би Ти Ви. В Западна Европа се смята, че ако загубите са до 20 на сто, е достигнато критично ниво и са необходими незабавни мерки за справяне с проблема.

Иванов допълни, че тази година за първи път ще бъде направен сравнителен анализ между ВиК дружествата в страната. „Това е важно, защото по този начин отделните оператори ще могат да се позиционират, да видят къде са спрямо своите конкуренти и да търсят добрите практики за преодоляване на загубите на вода”, уточни експертът.

Той предупреди, че е необходимо да се вземат незабавни мерки, за да се намалят загубите на вода. Според него част от мерките за справяне с проблема са бързата и навременна рехабилитация на водопроводите, ограничаване на кражбите и оптимизация на налягането във водоснабдителните системи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.