1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 800 участника ще посрещне съборът на първата жътва, билко - и водолечението, и здравословното хранене

Над 800 участника ще посрещне съборът на първата жътва, билко - и водолечението, и здравословното хранене

Събитието се провежда по повод Еньовден

За втора поредна година, курортното селище Старозагорски минерални бани посреща десетки фолклорни групи, които ще се включат в Традиционния събор на първата жътва, билко - и водолечението, и здравословното хранене по повод Еньовден. Тазгодишното издание на празника събира над 800 участника и ще се проведе в три дни, в централния парк в селото.

Началото на празненствата ще бъде дадено на 24 юни, от 19.00 часа. Босоногото хоро, символ на Еньовден, ще се извие с изгрева на слънцето на 25 юни. Малко по-късно ще започне заплитането на традиционния венец от свежи билки и цветя. От 9.30 часа, ще се представят на сцената фолклорни и танцови групи, а в 11.00 часа, съборът ще бъде официално открит.

Песни и танци на състави от всички читалища и клубове от селата, съорганизатори, както и от областите Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Пазарджик и други, ще радват жителите и гостите на Старозагорските бани. Съборът няма състезателен характер. Над 40 групи общо са заявили участие до този момент, съобщиха организаторите.

В деня на празника ще има още нареден „Селски двор“, който ще разкрие колорита на българския бит, изложби на храни, приготвени от жито и пшеница. „Чаршия на занаятите“ ще събере отново майстори от цяла България, които ще покажат творбите си. За първи път, в специално обособен кът, ще има изложба посветена на каракачанското куче.

Целта на събора е да популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия, както и да разкрие красотата на Старозагорските бани като курортно селище. Счита се, че срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила.

Организатори на еньовденския празник са Община Стара Загора, кметствата и читалищата на селата Старозагорски бани, Казанка, Остра могила, Сладък кладенец, Ново село, Сулица, Лозен, Пъстрово, Богомилово, Кирилово, Яворово, Ракитница, Малка Верея и Лясково, Тракийския университет, Земеделския институт в града, Регионалния исторически музей. Партньори на събора са „Зонта клуб – Стара Загора“, Граждански клуб „Липа“, Движение „Хора за хората“, Международната федерация на каракачанското куче, ЧСУ „Делфините“ и Общество за фолклор и НЧ „Николай Лилиев“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.