1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 90 горски служители участват в гасенето на пожара в Хасковска област

Над 90 горски служители участват в гасенето на пожара в Хасковска област

Конкретните причини за възникването на огъня се изясняват

Над 90 горски служители и над 100 пожарникари, военни и доброволци, участват в гасенето на пожара, възникнал вчера следобед между хасковските села Брягово и Родопи. Огънят към момента е ограничен, като е засегната площ от 2 100 дка, от които 1 200 дка са общинска горска територия, а 900 дка са земеделски площи. Пожарът е обхванал предимно сухи треви и храсти, има отделни широколистни участъци, в които стихията е обхванала и цели дървета. В потушаването на огъня се използват 6 специализирани автомобила за гасене на горски пожари и 20 високопроходими моторни превозни средства.

Създадена е организация за овладяване на огъня и той се гаси от две страни. В района е съсредоточена пожарна и тежка верижна техника, която прави просеки в гората. На мястото на пожара са изпратени горски служители от Регионални дирекции по горите – Сливен, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Кърджали, както и от Държавните горски стопанства Хасково, Ивайловград, Свиленград, Тополовград, Мъглиж, Сливен, Стара Загора и Чирпан. Конкретните причини за възникването на пожара се изясняват.

От ИАГ призовават всички да бъдат особено внимателни при боравене с огън и извършване на огреви дейности на открито през следващите седмици и месеци. При забелязване на пламъци и дим в гората и прилежащите територии сигнализирайте на спешния телефон 112!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.