1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наложеното на ВЕИ централите ограничение на производството ще доведе до фалит на фирми в сектора

Наложеното на ВЕИ централите ограничение на производството ще доведе до фалит на фирми в сектора

От Българската фотоволтаична асоциация изпратиха отворено писмо до президента, премиера и министъра на енергетиката

Днес от рано сутринта започна незаконно ограничаване и спиране работата на фотоволтаични централи за производство на електрическа енергия от ВЕИ, без законово основание и в грубо нарушение на Закона за енергетиката, Закона за енергията от възобновяеми източници и разпоредбите на ЕС. Това посочват в отворено писмо до президента, премиера и министъра на енергетиката от Българската фотоволтаична асоциация.

По информация на нейни членове и до ЕРП-тата тази сутрин е изпратен факс от Електроенергийния системен оператор, а те (ЧЕЗ и ЕВН) от своя страна са спрели работата на централите, присъединени към тях, без писмено или устно предупреждение, за неопределен срок. Спирането от страна на "Енерго–про"  е станало с устни нареждания по телефона за ограничаване с 40% на работата на централите в часовете между 10 и 17 часа. 
 
От асоциацията посочват, че подобни действия могат да се приложат само от определените в Закона за енергетиката случаи - при възникване или за предотвратяване на аварии, когато съществува опасност за здравето или живота на хора, при опасност от наднормени замърсявания на околната среда и др.

"Към момента не разполагаме с писмен документ, надлежно издаден от ЕСО ЕАД или от някой от операторите на електроразпределителната мрежа, от който да е видно, че са налице тези предпоставки, а фактът на разнопосочност в действията им ясно посочва, че нито една от тях не е налице и че се касае за фрапантна злоупотреба с българското и европейското законодателство", пише в писмото на организацията.

Наложеното на ВЕИ централите ограничение на производството в съчетание с въведената от септември такса за достъп до мрежата ще доведат до фалит на фирмите в сектора, предупреждават от асоциацията. Оттам призовават получателите на писмото да прекратят "незаконосъобразните действия, предизвикани от ЕСО ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЕВН България Електоразпределение" ЕАД, "Енерго–про Мрежи" АД". От асоциацията посочват и че подготвят сигнал до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу.

По-рано асоциацията предупреди, че ще сезира главния прокурор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.