1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Намаляла е популацията на полярните мечки в Арктика

Намаляла е популацията на полярните мечки в Арктика

Броят на оцелелите мечета намалял през периода 2001 - 2010 г.

С 40 % е намаляла популацията на полярните мечки в северозападната част от канадските територии в Арктика, както и в Аляска, по крайбрежието на морето Бофорт през първото десетилетие на века. Това сочат резултатите от американско-канадско изследване, информира Vesti.bg.

Според учените климатичното затопляне е виновно за топенето на арктическата ледена покривка - главния хабитат на тези животни, където те намират храна.

Изследването е извършено от експерти от Американския институт по геофизика. Те констатирали, че нивото на оцеляване на възрастните бели мечки и мечетата е било особено ниско през периода 2004 - 2006 г., когато намаляването на популацията на тези животни било най-драстично.

Оцеляването на възрастните бели мечки и мечетата в региона започнало да се подобрява през 2007 г. Това довело до стабилизиране на популацията на белите мечки - около 900 екземпляра, през 2010 г. Броят на оцелелите мечета обаче намалял през периода 2001 - 2010 г. Това навежда на мисълта, че условията са останали несигурни за младите мечки, които току-що са се отделили от майките си.

Учените са на мнение, че ограниченият достъп до тюлени през лятото и зимата е допринесъл за ниското ниво на оцеляване през този период.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.