1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Намалява ледената маса в Хималаите

Намалява ледената маса в Хималаите

Годишно нивото на Световния океан се увеличава с 0,13 мм. вследствие на топенето на ледниците

Поради топенето масата на ледниците в Хималаите годишно намалява с 47 милиарда тона, пише БТА. До този извод са стигнали японски учени от Университета в Хокайдо след като анализирали данни, получени с помощта на американски спътници през последните седем години, съобщи ИТАР-ТАСС.

Проф. Хеки счита, че сега средногодишно обемът на намаляване на най-големите ледници в Азия надвишава почти два пъти прогнозирания предел отпреди 40 години.  Подобна тенденция може в недалечното бъдеще да окаже сериозно влияние на състоянието на водния басейн и условията на живот на населението в Южна Азия, посочва ученият. Годишно нивото на Световния океан се увеличава с 0,13 мм. вследствие на топенето на ледниците. В същото време дебелината на ледниковата покривка намалява средно с 40 см.

Японският професор обаче смята, че в бъдеще ледниците в Хималаите няма да се топят така бързо както по-рано са предполагали експертите от ООН и няма да изчезнат още няколко десетки години. В същото време той е убеден, че през последните години този процес се ускорява под влияние на глобалното затопляне. Изследването, извършено под ръководството на проф. Косуке Хеки, ще бъде публикувано идната седмица в издаваното в Холандия научно списание "Планета Земя".

Хималаите са планинска верига в Азия, разделяща полуостров Индостан (Бутан, Непал, Индия на юг и Пакистан на запад) от Тибетското плато (Китай) на север. Образувани са от сблъсъка на Индийския субконтинент с Евроазийската континентална плоча. В Хималаите се намира най-високият връх на Земята - Джомолунгма,Еверест (8848 m надморска височина). В планинската система на Хималаите се намират всички върхове в света осемхилядници (с надморска височина над 8000 м), сред които най-високите са Еверест (8844,43 m според изчисления на китайското Държавно бюро за геодезия и картография, по данни от 22 май 2005), K2 (8611 м) и Кангчендзьонга (8598 m).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.