1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Намаляват таксата за електромобили

Намаляват таксата за електромобили

Новите такси ще бъдат приети от правителството след Нова година

С 30% ще паднат екотаксите за електромобилите, а с 15 на сто - тези за хибридните модели, съобщи зам.-министърът на околната среда Красимир Живков вчера, пише pariteni.bg.

Продуктовата такса се налага при вноса на всички автомобили. Колкото по-стари са колите, толкова по-висока е таксата заради по-голямото замърсяване на въздуха от по-старите двигатели.

С новата наредба държавата поощрява покупката на нови коли, като намалява продуктовата им такса и я увеличава за старите. Новите такси ще бъдат приети от правителството след Нова година и едва тогава ще влязат в сила. Досега колите на ток и хибридните возила са третирани наравно с всички нови коли. 

Реално за пръв път държавата се сеща да стимулира вноса на електромобили, въпреки че мерки за това са заложени в плана за намаляване на вредни емисии отпреди години. Таксата за електромобилите ще бъде намалена от 146 на 102 лева независимо от годината на производство. За хибридните екотаксата за новите коли става 124, за тези до 5 г. 170, а от 5 до 10 г. - 215 лв. Колите на възраст над 10 г. ще плащат 227 лв. 

"Размерът на таксите е като в Полша и Чехия, където автомобилният парк също е предимно с коли над 10-15 години", коментира Красимир Живков упреците към екоминистерството, че в България екотаксите са сред най-високите. 

Той не можа да отговори на въпроса колко са парите от таксите, защото те се събирали от 3 лицензирани от ведомството организации по оползотворяване. От отговора на Живков обаче не стана ясно дали тези фирми ги използват за рециклиране, защото никой не следи дали и как става това.

По-категоричен регламент се предвижда в новата наредба и за продуктовата такса за найлоновите торбички. И пликчетата над 25 микрона вече ще се облагат с такса от 55 ст., така както досега има подобна такса за тези под 25 микрона. Досега подходът беше да се таксуват тънките и леки торбички, защото не могат да се използват за повторна употреба, а в същото време замърсяват най-много. 

Промените отразяват директивата на ЕС от април тази година, която затяга режима и въвежда изискването до края на 2018 г. да не се използват найлоновите пликове. Без такса остават само най-тънките пликчета с дебелина до 15 микрона за опаковане на риба, месо и зеленчуци, които се ползват с хигиенна цел.

По-високите продуктови такси означават, че в супермаркетите торбичките ще поскъпнат. В някои вериги или в луксозните магазини обаче търговци може да продължат да не таксуват пликовете, а да ги калкулират в общите си разходи. 

По закон, ако търговец не е платил продуктовата такса например за внесени торбички от чужбина, подлежи на глоба от 3000 до 10 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.