1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нападенията на мечки в община Баните са зачестили

Нападенията на мечки в община Баните са зачестили

Ситуацията се усложнява с всеки изминал ден

Жителите на община Баните живеят в постоянен страх от присъствието на мечки в собствените им дворове, съобщиха от местната администрация в община Баните. Оттам заявяват, че ситуацията се усложнява с всеки изминал ден. От общината са изпратили писмо до МОСВ и МЗХ, до агенцията по горите и РИОСВ – Смолян и до областния управител на Смолян, с което ги уведомяват за проблема.

В писмото пише: „Община Баните, област Смолян, е сред малкото общини в България, където мечката може да се види по всяко време и извън зоологическата градина. През последните години съжителството на населението от общината и мечките става все по-проблемно. Хората се страхуват да излязат от къщите си, да обработват нивите си и прибират сеното, да събират гъби, тъй като през лятото това е основен поминък, който носи някакви доходи за по-голяма част от безработните лица на общината. Последните нападения от мечки са отчетени в село Стърница, село Вълчан дол, село Дебеляново, където са нанасяни редица поражения, включително и разкъсани овце”.

В писмото пише още, че всички пострадали и уплашени граждани и цялото население на общината молят за спешна намеса за окончателното решаване на проблема.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.