1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Напоителни системи” ЕАД: Ще предаваме за скрап единствено бракувани тръбопроводи и неработещи помпени станции

„Напоителни системи” ЕАД: Ще предаваме за скрап единствено бракувани тръбопроводи и неработещи помпени станции

На този етап дружеството има сключени договори със Софийска стокова борса за 15 000 тона скрап

Много тръбопроводи на „Напоителни системи” са откраднати, други съществуват само на хартия, каза пред журналисти изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД Стайко Ганчев. На този етап има сключени договори със Софийска стокова борса за 15 000 тона скрап, като очакваните постъпления от продажбата им са около 5 млн. лева. До момента са продадени близо 2 000 тона. Това е нестандартен скрап, който трябва да се извади, да се нареже и транспортира, подчерта Стайко Ганчев. Цената му варира от 230 до 390 лв. за тон.

Тези 15 000 тона са изчислени на база предварително проучване с представителите на 10-те клона на „Напоителни системи” в България. Те са подали списък с неработещите помпени станции и тръбопроводи, които са бракувани. Направена е предварителна оценка и на Стоковата борса в София са пуснати определени количества. Според изчисленията трябва да бъдат предоставени по 1500 тона от район. При неизпълнение на това количество, неустойката е около 200 лв. на тон, която започва да тече след 300 дни, уточни шефът на дружеството.

„Никъде не демонтираме тръбопроводи, които работят. Не продаваме скрап, не режем тръби или помпени станции, с които напояваме и си изкарваме прехраната.  Ние няма да срежем клона, на който седим. Ще предаваме за скрап единствено бракувани тръбопроводи и неработещи помпени станции", категоричен бе Ганчев. „Продаваме ги на Софийската стокова борса и със свежите средства, които влизат, успяхме да покрием задълженията и дружеството да заработи по-нормално. Не можем да си позволим да стоим на ненужни активи, които са разграбени и трябва да ги амортизираме, каза още той.

Дружеството разполага с огромна база, изградена преди 40 години, за напояване на 7,5 млн. дка площи. Реално в този момент поливните площи в страната са от 350 000 до 400 000 дка годишно. Повечето помпени станции са с много енергоемки помпени агрегати, което силно оскъпява водата. „Голяма част от тези активи вследствие на това, че дълги години не са работили, са амортизирани, негодни и няма как да извършват дейност по напояване. Към активите се водят и множество разграбени помпени станции, коментира Ганчев.

Той поясни също, че директорът на "Напоителни системи" за Югозападна България Санде Костадинов е освободен заради лошото управление на клона, а не заради изложените от БСП мотиви за несъгласие с водената от дружеството политика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.