1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Напоителни системи" ще получава компенсация от държавата, когато извършва дейности по отводняване

"Напоителни системи" ще получава компенсация от държавата, когато извършва дейности по отводняване

Това решиха депутатите като приеха на второ четене поправки в Закона за водите

Държавното дружество "Напоителни системи", чиито принципал е Министерството на земеделието и храните, ще получава компенсация от държавата, когато извършва дейности по отводняване. Това решиха депутатите като приеха на второ четене поправки в Закона за водите, съобщи БТА.

С тях се постановява, че тези дейности ще бъдат възложени на компанията чрез договор с министъра на земеделието. "Дружеството, на което със закона е възложено да извършва обществена услуга - защита от вредното въздействие на водите на територията на цялата страна чрез организирана и управлявана от него мрежа, получава компенсация от държавния бюджет, когато това задължение води до нетни разходи и е финансова тежест за него", гласи текстът от закона.

Вчера, 6 март, от "Напоителни системи" се оплакаха пред Би Ти Ви, че тази поправка в закона се бави, че дружеството е пред фалит и заради огромните дългове и липсата на средства едва ли ще може да се справи с дейности по отводняване тази пролет.

Депутатите приеха размерът на несправедливата финансова тежест да се определя въз основа на нетните разходи, изчислени по методика, приета от правителството. Размерът на компенсацията не може да надхвърля размера на несправедливата финансова тежест от извършване на обществената услуга.

Средствата, представляващи несправедливо понесена финансова тежест от "Напоителни системи" ЕАД, за извършените обществени услуги през периода 2011 - 2013 г., ще се възстановяват на дружеството чрез бюджета на Министерството на земеделието и храните за тази година в срок до 31 март. Авансовите средства за 2014 г. за извършване на обществената услуга ще трябва да се предоставят на дружеството също до края на март, гласуваха още депутатите.

Дружеството трябва да представя пред комисия, определена със заповед на министъра на земеделието и храните, отчет за разходите за обществената услуга за защита от вредното въздействие на водите за предходната година заедно до 31 март на текущата година.

В срок три месеца от подаване на отчета комисията се произнася с решение за наличието на несправедлива финансова тежест, както и за размера на компенсацията, дължима на дружеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.