1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наредба предвижда до края на 2016 г. поне 25% от битовите биоотпадъци да се събират разделно

Наредба предвижда до края на 2016 г. поне 25% от битовите биоотпадъци да се събират разделно

От Българската асоциация по рециклиране заявиха, че още не са готови с коментар по наредбата

От следващата година до разноцветните кошчета за хартия, стъкло и метал ще се наредят и тези за органични отпадъци, чийто цвят ще е кафяв. Това предвижда нова наредба за разделно събиране на биоотпадъците, която задължава общините да изградят и прилагат система за събиране и рециклиране на хранителни и растителни отпадъци.

Документът, качен на strategy.bg за обществено обсъждане, предвижда до края на 2016 г. поне 25% от битовите биоотпадъци да се събират разделно и да се рециклират. Постепенно целите ще се увеличават – до 2020 година рециклирани трябва да бъдат 50% от биоотпадъците, а до 2025 година – не по-малко от 75%. Базата, върху която ще се изчисляват въпросните количества, ще се определи през 2014 г., тъй като всяка община се задължава да води статистика за генерираните биоостатъци, пише "Капитал Дейли".

Биогориво и торове

Една от дейностите на местните власти за целта е да изградят площадки за безвъзмездно предаване на разделно събиране на отпадъци от домакинства, както и инсталации за преработката им, каквато София вече има. Растителната маса от зелени площи, паркове и градини също ще се събира разделно и ще се компостира. Идеята е от биологичните отпадъци да се произвежда гориво, торове, да се използват повторно органични вещества.

Наредбата вменява задължения за разделно събиране и рециклиране не само на общините, но и на магазини, ресторанти и други заведения за обществено хранене, хотели, училища, лечебни заведения, пазари и други обекти. От Българската асоциация по рециклиране заявиха, че още не са готови с коментар по наредбата, защото тепърва трябва да се запознаят с нея.

Забрани и изключения

В документа е посочено още, че се забранява изхвърлянето на биоотпадъци в другите контейнери – за смесени отпадъци и съществуващите сега за разделно събиране на опаковки. Текстовете забраняват още неконтролираното изгаряне на биоотпадъци и депонирането им, при положение че могат да бъдат рециклирани. Правилата няма да се прилагат за естествените материали от селското или горското стопанство, както и за утайки от пречиствателни станции за отпадни води.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.