1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нашествие на агресивни скариди заплашва Великобритания

Нашествие на агресивни скариди заплашва Великобритания

Те са били донесени с блатисти води на борда на кораби от Източна Европа

Нашествие на агресивни скариди заплашва Великобритания. Тези "дяволски" ракообразни, които били родом от Източна Европа, можело да разрушат местната екосистема и да оставят без работа английските рибари, пише The Daily Mail, цитиран от inews.bg.

Скаридите, които унищожават планктона, били донесени във Великобритания с блатисти води на борда на кораби от Източна Европа. "Тези дяволски скариди са били отгледани в езера в Източна Европа като храна за рибите, но те са почти всеядни", заявили в британската Агенция по околна среда. Освен това от там отбелязали, че "пришълците" "представляват сериозна заплаха за екосистемите на реките и езерата".

"Трудно е да се каже точно как нашествието ще се отрази на екосистемата в дългосрочна перспектива, но например те изяждат мушиците, с които се хранят летящите риби", пояснява д-р Алекс Форд от Портсмутския университет, занимаващ се изследване на явлението заедно с Агенцията за околна среда.

Ученият отбелязва, че гибелта дори на един вид може да повлияе на цялата хранителна верига, което е способно да доведе до катастрофални резултати. "Една от главните причини инвазивните видове да процъфтяват е липсата в новата среда на обитание на хищници, паразити и болести, способни да ги заплашат", пояснява Форд.

Освен това, забелязал изследователят, "дяволските" скариди може да са носители на чужди паразити, които също да заразят местните видове живи същества, които нямат никакъв имунитет. "Съществува реална заплаха за разпространение на болестите и паразитите у местната фауна в отсъствието на придобита устойчивост", отбелязва той.

Нашествието на "дяволските" скариди не е първото нахлуване на чужди видове на Британските острови. През 70-те години на ХХ век водите около Обединеното кралство се запълнили с американски раци. Те погубили местните водорасли, безгръбначните и малките риби и Агенцията по околна среда се разпоредила да бъдат унищожени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.