1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нашествие на вредни гъсеници застрашава горите във Видинско

Нашествие на вредни гъсеници застрашава горите във Видинско

До месец огромни площи гори могат да останат без листа, ако не се вземат мерки

Нашествие на вредни гъсеници застрашава горите във Видинско. До месец огромни площи гори могат да останат без листа, ако не се вземат мерки, алармират от Държавното горско стопанство. Засегнати са над 50 000 дка гори, но средствата на предприятието на стигат да се бори с опасния вредител.

Опитите да се привлече вниманието на Комисията по бедствия и аварии, както и на общините, останали без резултат, твърдят от местното горско стопанство.

Пеперудата–гъботворка е най-опасният вредител по широколистните гори в Европа, твърдят специалисти. Тези гъсеници се появяват през 10-12 години и се влияят от слънчевата активност. Хиляди декари гори в общините Видин и Бойница са изпъстрени с гъбовидните гнезда от яйца на пеперудата, информира БНТ.

"Много е силно нападението, защото в една такава купчинка има около 500–600 яйца. А на едно дърво му трябват някъде около стотина, за да бъде напълно унищожено. Плътността е толкова, че тук гората може да се обезлисти няколко пъти", казват инж. Владимир Владимиров - главен експерт в Лесовъдна станция – София.

Пръскането се извършва с препарати, които са безвредни за околната среда и пчелите. Това струва на Държавното горско стопанство във Видин над 60 000 лева, макар че само половината от площите са държавни, а останалата половина са на частни собственици. Проблемът е, че няма как да се разделят физически масивите и всеки сам да се погрижи, както по абсурден начин е записано в закона.

Експертите казаха, че гъсениците бързо се разпространяват и силният вятър през последните два дни ги е пренесъл вече и в Монтанско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.