1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нашествие от медузи спря АЕЦ в Швеция

Нашествие от медузи спря АЕЦ в Швеция

Тонове от морските обитатели нахлули в тръбите, които осигуряват студена вода за турбините на централата

Операторите на атомната централа Оскаршамн в югоизточна Швеция били принудени временно да спрат експлоатацията на трети блок, тъй като охлаждащата му система била подложена на истинско нашествие от медузи, съобщава АП.

Тонове от морските обитатели нахлули в тръбите, които осигуряват студена вода за турбините на централата. Това довело до автоматично спиране работата на реактора с мощност 1400 мегавата. Чистенето на тръбите от нашествениците продължило до вторник. В момента се извършват подготвителни работи за възстановяване на нормалното му функциониране, казал Андерс Остерберг, който е говорител на оператора на централата OKG, отбеляязва БГНЕС.

Медузи не за първи път създават проблеми на ядрената енергетика по света. През 2012 г. спря втори реактор на калифорнийската АЕЦ Диабло кениън, след като беше атакуван от желеподобните морски организми. През 2005 г. този "късмет" сполетя пак АЕЦ Оскаршамн, само че нейният първи блок.

Атомните централи се нуждаят от непрекъснат приток на вода за охлаждане на реакторите и турбините им, поради което тези инсталации се изграждат до големи водоизточници. Биолози твърдят, че няма да се изненадат, ако вбъдеще медузите създават все по често проблеми на ядрената енергетика. "Истина е, че има все повече случаи на струпване на големи количества медузи. Но не можем да кажем дали това се дължи на увеличаване на популацията им, тъй като няма данни назад във времето, за да правим сравнения", казва Лене Молер от шведския институт за изследване на морската среда.

Нашествието срещу АЕЦ Оскаршамн е било дело на един от най-разпространените видове медузи Aurelia aurita /лунна медуза/. За нея е характерно, че обитава морски райони, в които се води прекалено голям улов на риба или пък има замърсявания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.