1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наши изследователи ще проучват влиянието на климатичните промени върху обитателите на Антарктида

Наши изследователи ще проучват влиянието на климатичните промени върху обитателите на Антарктида

Ще бъдат направени генетични и ДНК анализи на бозайници и растения

Наши изследователи за първи път ще правят подробни проучвания за това как влияят климатичните промени върху обитателите на Антарктида. Това ще стане по време на 20-ата юбилейна българска антарктическа експедиция, обяви председателят на Българския антарктически институт (БАИ) проф. Христо Пимпирев на пресконференция, цитиран от vesti.bg.

Първата група от девет души с водач инженер Йордан Йорданов заминава за ледения континент утре в 17,55 ч. от летище София. "Надяваме се до 10-15 дни да пуснем в действие всички съоръжения в базата ни на остров Ливингстън - ветрогенератори и акумулатори, за да сме готови да посрещнем екипа", каза Йорданов.

Тазгодишната експедиция ще работи по три научни проекта, като един от тях е изцяло български. Ще бъдат направени генетични и ДНК анализи на бозайници (тюлени) и растения (мъхове) във Военномедицинска академия, както и изследване на радиационния фон.

Вторият проект е международен с участие на учени от България, Португалия, Испания и Аржентина и също е свързан с промените в климата. Дерматологът проф. Николай Цанков ще оглави третия проект за изследвания на медицински средства, които предпазват кожата от суровите климатични условия на Антарктида.

Проф. Пимпирев изказа специална благодарност към българския бизнес, осигурил средства за изграждането на четири ветрогенератора, които правят базата ни на Антарктида "напълно независима и екологична". По думите му финансирането на проектите от държавата е крайно недостатъчно, като за тази година отпуснатата сума е била "колкото за две скъпи коли" - едва 280 хил. лв.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.