1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. National Geographic Traveler номинира България в топ 50 на дестинациите, които трябва да се посетят

National Geographic Traveler номинира България в топ 50 на дестинациите, които трябва да се посетят

Признатото за най-популярно туристическо списание в света има над 7.5 млн. читатели

National Geographic Traveler номинира културния маршрут „Чудесата на България: изкуство, вино и традиции” като една от 50 дестинациите за 2012 г., които човек трябва да посети през живота си. Признатото за най-популярно туристическо списание в света има над 7.5 млн. читатели.

На 12 април 2012 г. във Върмонт National Geographic Traveler представи своята класация „50 пътувания, които трябва да се направят в живота” и мотивите за нея. „Процесът на подбор беше конкурентен и нашият редакторски екип работи дълго и усърдно, за да определи най-автентичното, най-иновативното,  най-неоткритото, най-добре управляваното и най-природосъобразното пътуване“, съобщи изданието.

Туровете „Културни кръстопътища” вече са влизали в престижната класация три пъти – през 2009, 2010 и 2011 г., информират от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Тази година беше избран маршрутът „Чудесата на България”. Освен това сега е и първият път, когато National Geographic Traveler включва малка европейска страна в топ 50 за културен туризъм. Впечатленията са натрупани от лични визити и пътешествия, разговори с личности от културата, концерти и др. Те показват в нова светлина вече известни културно-исторически обекти и съчетават елитарното с автентичното и местния характер на териториите.

Сред българските забележителности са откроени Рилският манастир и Боянската черква, Дунавското крайбрежие, черноморският бряг, Казанлъшката тракийска гробница, както и най-старите неолитни жилища в Европа, изградени 6000 години Пр. Хр. Част от тези забележителности са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

„Чудесата на България” е най-обогатеното с гурме и винени дегустации пътуване, което помага на туристите да открият вкусове и аромати, дълбоко вкоренени в най-добрите европейски традиции, смята екипът. В тура са включени също тъкането, ръчното правене на хляб, месенето на тесто от млади и възрастни жени, които са съхранили традицията като вековен ритуал.

Участниците в „Културни кръстопътища” могат да се запознаят и да изживеят легендите на страната чрез директен контакт с местните хора. Сред тях са срещи с ученици, директори на музеи, археолози, музиканти, производители на вино или парфюми и др. Всичко те разкриват най-доброто от страната и за най-взискателните пътници и заслужават включването в най-престижния списък за културно пътуване, посочва екипът на National Geographic Traveler. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.