1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Национален протест в защита на парк "Странджа“ ще организират еколози

Национален протест в защита на парк "Странджа“ ще организират еколози

Следващата седмица те ще внесат и подписка в няколко институции

Еколозите от коалицията "За да остане природа в България“ ще организират национален протест във вторник в защита на природен парк "Странджа“. Природозащитниците изразиха отново опасенията си, че докато се появи Общият устройствен план на Царево, ще се построят туристически комплекси, информира БНР.

"Една процедура за изменение на общ устройствен план ще отнеме от 3 до 4 години и през това време проблемното изменение си действа. Следователно през това време може да бъде ефективно застроена Странджа. Знаете, че е достатъчен един-единствен строителен сезон. В момента там действа териториално-устройственият план от 1998 година, който има 2-3 последващи изменения, предвиждащи доста зони за разширяване на вилно луксозно строителство, които все още не се реализирани", уточни адвокат Свилен Овчаров.

Еколозите коментираха за пореден път, че министърът на околната среда има право да отмени неприемливия за природозащитниците Общ устройствен план на Царево.

"Ние сме заинтересовани да има законни общи устройствени планове с влязла в сила екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000. Общи устройствени планове без тези документи ни връщат към варианта, който позволи да се застрои от Ахелой през Равда, Несебър, "Слънчев бряг", Свети Влас до "Елените". Това застрояване се случи точно по този начин", заяви  Тома Белев.

Следващата седмица еколозите ще внесат и подписка в няколко институции и очакват конкретни действия от правителството, за да не се изпълнят намеренията за строителство, предвидени в общия устройствен план на Царево, докато се извършат промените.

Андрей Ралев от сдружение "Балкани“ обясни, че ще бъде внесена подписка, която за седмица е събрала 20 хиляди гласа. Тя ще бъде изпратена и до ЕК и ЕП.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.