1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Национален протестен ден в защита на „защитените“ територии

Национален протестен ден в защита на „защитените“ територии

Снимка:

Събитието ще се проведе на 18 март 2015 г.

Коалицията от екологични и граждански организации "За да остане природа в България”, сред които е и WWF България, застава зад националния протест в защита на природата на 18 март 2015 г., сряда.

След края на работния ден протестни шествия ще има в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен и Враца. Очаква се в следващите дни да се присъединят и други градове, съобщават от WWF. Съвсем скоро ще стартира и национална петиция в защита на „защитените“ територии – резервати, национални и природни паркове.

В обръщението на природозащитниците към гражданите се казва:

„Човечеството опазва най-забележителната природа и пейзаж чрез защитените територии. Те заемат 16% от площта на Европейския съюз, но едва 5,5% от територията на България. Нашите защитени територии са източник на питейни води за половината от българското население и основно място за образование на открито и отдих. 2015 г. е ключова за бъдещето на защитените територии - трябва да се приемат техните планове за управление. В Пирин и другите национални паркове се планира сеч, лов и строителство.

Вековните гори в природните паркове Странджа, Българка, Беласица, Сините камъни и др. безмилостно са изсичани. Резерватите са оставени без охрана, а дирекциите на парковете - без средства. Десетки предложения за нови защитените територии (в Западен Балкан, Родопите, Черноморието и др.) застояват в Министерство на околната среда и водите. Всичко това прави тези територии защитени само на хартия и унищожава потенциала им за устойчиво местно и регионално развитие".

В писмото се настоява да се предприемат до края на 2015 следните мерки:

  • Да се запазят всички вековни гори, да се забранят всякакви сечи в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация.
  • Да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори. Да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия. 
  • Да не се допуска лов в националните паркове. Да се премахнат ловните огради в останалите защитени територии. 
  • Да се увеличат ресурсите за опазване на природата: да се удвои бюджетът за защитени територии и да се назначи охрана на всички резервати и паркове. 
  • Да се запазят националните паркове свободни от моторни превозни средства, АТВ, моторни шейни, моторни летателни средства, освен при спасителни акции и охрана на парка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.