1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Национална еко конференция ще обсъди бъдещето на природозащитата в България

Национална еко конференция ще обсъди бъдещето на природозащитата в България

В откриването ще участва посланикът на Германия Матиас Хьопфнер и представители на Българо-германската стопанска камара

Национална еко конференция на 13 и 14 май ще събере заинтересованите страни в природозащитата в България - неправителствени организации, администрация, бизнес, неформални групи. Организатори са "БлуЛинк Информационна мрежа", "Българска фондация Биоразнообразие" и Немският институт по регионална география (Leibniz-Institut für Länderkunde). Мястото на събитието ще е Интерпред, но цялата конференция ще се излъчва и онлайн.

В откриването ще участва посланикът на Германия Матиас Хьопфнер и представители на Българо-германската стопанска камара.

На 13 май участниците ще се обсъждат успехите и предизвикателствата в работата на НПО и администрацията в областта на природозащитата и ще дискутират актуалните заплахи за българската природата.

По-късно през деня три работни групи ще дискутират защитените зони, битовите отпадъци и изборите за представители на НПО в комисии и съвети към институции. Други три работни групи събират експерти по промишлени замърсявания, управлението на природни ресурси и приоритетите за околна среда в следващия европейски програмен период 2014-2020 г.

На 14 май форумът ще анализира проблеми в областите електронни отпадъци; енергия и климат; устойчива градска среда. Обща сесия е посветена на процесите и активните в областта на природозащитата личности и организации, както и на възможностите за гражданско участие в процеса на вземане на решения.

Във втория ден на конференцията ще бъде разгледано също устойчивото използване на еврофондовете, проблемите и развитието при Оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) и визуализирането на процесите в нея чрез карти за природозащита.

Стратегическата визия за развитие на природозащитния процес, която ще се изработи в резултат от работата на конференцията, ще бъде представена във финалната сесия и на пресконференция на 15 май от 11,00 ч. в "София прес".

Цялото събитие, включително и дейността на работните групи, ще бъде излъчвано онлайн в реално време. Записът ще остане свободно достъпен и след края на конференцията.

Организаторите дават възможност за дистанционно участие, с въпроси и коментари, през Фейсбук, както и в Туитър. Актуалните новини в Туитър ще публикува bluelinkbg, коментари и въпроси ще се комуникират до работните групи с хаштаг EcoConference.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.