1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Национална конференция за оползотворяване на биоотпадъците събира еколози в Добрич

Национална конференция за оползотворяване на биоотпадъците събира еколози в Добрич

Снимка:

Форумът ще продължи до 2 ноември

Национална конференция за оползотворяване на биоотпадъците ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември в Добрич. В нея ще участват над 130 еколози от цялата страна. Конференцията се организира по проект „Повишаване капацитета на местните власти за управление на биоразградимите отпадъци и намаляване на въглеродния отпечатък – пилотен модел за оползотворяване на биоразградими отпадъци в община Добрич“.

Оползотворяването на биоразградимите отпадъци е ключов въпрос за общините у нас. Съгласно член 34 от Закона за управление на отпадъците, считано от 01.01.2013 г., биоотпадъците следва да се събират разделно и да се третират чрез компостиране или анаеробно разграждане.

На конференцията ще бъде демонстриран опитът на община Добрич как с неголяма инвестиция, гъвкава технология и добра организация може да постигне изискванията на закона. В програмата е предвидено посещение на място на площадката за компостиране на община Добрич, както и демонстрация на мобилна автоматизирана инсталация за аеробно производство на компост във въртящи се барабани. На форума ще бъдат представени различни аспекти на третирането на биоразградимите отпадъци, включително и използването им като биомаса за производство на енергия.
Проектът е финансиран от Програмата за малките проекти на Глобалния екологичен фонд и UNDP. Партньори при неговото изпълнение са Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ), Община Добрич и Лесотехническия университет.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.