1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Националните стратегически планове по ОСП няма да успеят да постигнат природозащитните цели на Европейската зелена сделка

Националните стратегически планове по ОСП няма да успеят да постигнат природозащитните цели на Европейската зелена сделка

До това заключение достига новата оценка, извършена от Европейското бюро по околна среда (ЕБОС) и BirdLife Европа

Огромната част от стратегическите планове по Общата селскостопанска политика (ОСП), подадени от държавите членки в Европейската комисия, не се справят адекватно със загубата на биоразнообразие и климатичните промени.

До това заключение достига новата оценка, извършена от Европейското бюро по околна среда (ЕБОС) и BirdLife Европа. Според оценката националните стратегически планове не успяват да защитят заявените амбиции и им липсват ясни цели, индикатори и финансиране, за да спрат загубата на биоразнообразие и намаляване на парниковите емисии.

Оценката поставя 18 от 23 стратегически планове, подадени до момента, в графа „лоши“ или „много лоши“ по отношение на разглежданите параметри, като: пространство за природа; опазване на пасища и ливади, блата и влажни зони; пари за защита на биоразнообразието и климатични дейности; увреждащи субсидии и въвличане на природозащитни НПО.

 

BirdLife Европа

Стратегическите планове описват в детайли как държавите членки ще приложат реформираната Обща селскостопанска политика, която Европейската комисия планира да бъде по-справедлива, по-зелена и по-гъвкава.

В критичния период, когато националните стратегически планове се обсъждат между държавите членки и Комисията, оценката установява, че те са извън синхрон с целите на Европейската зелена сделка и природозащитните и климатични ангажименти, поети в стратегиите за биоразнообразието и храните.

„ОСП е отговорна за 31% от целия бюджет на Европейския съюз – да се използват публични средства, за да подкрепа на разрушаването на природата е неприемливо и противоречи на здравия разум. Комисията трябва да окаже натиск върху държавите членки да използвате тези пари, за да подобрят състоянието на природата и да увеличат биоразнообразието в Европа“ – заяви Татяна Немцова, експерт по земеделие в BirdLife Европа.

 

 BirdLife Европа

„Тези планове не са нито справедливи, нито зелени. Държавите членки се провалят в постигането на целите на Зелената сделка и трябва да подсилят плановете си с адекватно финансиране и мерки, за да подобрят състоянието на климата и природата“ – добавя София Кайяти, асистент политики в сектор земеделие на ЕБОС.

„Българският стратегически план е също е предмет на тази оценка и със съжаление трябва да отбележим, че в нито един от показателите не е оценен като добър. Не са поставени ясни изисквания за осигуряване на пространство за природата. Въпреки нашите многократни становища и предложения опазването на биологичното разнообразие е твърде слабо и неясно застъпено, в плана липсват индикатори за резултат и измерими цели, които да осигурят постигането на целите на Зелената сделка – споделя Ирина Матеева, отговорник по европейските политики към БДЗП. – . Докато европейската стратегия изисква спиране загубата на биоразнообразие и възстановяване на застрашените видове, в нашия стратегически план опазването на застрашените видове почти не е залегнало. Затова пък са налице увреждащи субсидии и такива с неизвестен природозащитен ефект. Все още не е ясно каква част от заделените за екология и климат средства ще бъдат предвидени конкретно за биоразнообразие и климатични мерки. Тази седмица предстои последното заседание на тематичната работна група към МЗХ преди официалното изпращане на плана в Брюксел, но не сме оптимисти, че планът ще стане „по-природосъобразен“. Разочароващо е също и, че земеделският сектор желае да усвоява парите на европейските данъкоплатци, но не се ангажира с развиване на земеделието по природосъобразен начин, с грижа за природата и биоразнообразието.“

 

 BirdLife Европа

ЕБОС и BirdLife Европа призовават Европейската комисия да:

  • изпрати на държавите членки категорични и амбициозни забележки за преработване на стратегическите планове;
  • да направи забележките и последващите ги отговори достъпни за обществено разглеждане;
  • да не одобрява никакви стратегически планове, които не могат да изпълнят природозащитните цели на ОСП или нарушават законодателството на Европейския съюз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.