1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Националният природонаучен музей в София показва застрашените мигриращи птици

Националният природонаучен музей в София показва застрашените мигриращи птици

Инициативата се организира по повод Европейските дни на птиците със съдействието на БДЗП

Тази събота посетителите на Националния природонаучен музей ще имат възможност да научат повече за световно застрашените мигриращи птици – червеногуша гъска, къдроглав пеликан, белоока потапница, тръноопашата потапница, египетски лешояд, ловен сокол, царски орел, както и да ги видят „отблизо“ в музея, пише 3e-news.net. Инициативата се организира по повод Европейските дни на птиците със съдействието на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Между 10.00 и 18.00 часа експерти-орнитолози ще разкажат най-интересните факти за тези защитени птици, които се срещат и в България.

За поредна година Българско дружество за защита на птиците е координатор за България на Европейските дни на птиците (EuroBirdwatch). В градове и села в цялата страна – Русе, Козлодуй, Пловдив, Варна, Свищов, Белене, Хасково, с. Ореш, с. Вардим и др., БДЗП ще организира събития, свързани с инициативата и с основната й задача - преброяването на колкото е възможно повече птици, обобщаване на данните в национално-координативни центрове и обединяването им в Международната база данни.

Европейските дни на птиците се провеждат ежегодно от 1993 г. през първата събота и неделя на месец октомври. В най-масовия празник за наблюдение на птици в Европа участват всички национални организации, партньори на БърдЛайф Интернешънъл в Европа. За пръв път тази година се присъединяват и централно-азиатските страни.

През 2010 г. в Европейските дни на птиците взеха участие над 60,000 души от 34 европейски страни; бяха организирани над 1, 000 събития и преброени 2731155 птици. Опазването на митриращите птици, част от европейското и световно природно наследство, се подпомага от Програма Лайф на Европейския съюз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.