1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Националното сдружение на общините предлага да се въведе данък върху земеделските земи

Националното сдружение на общините предлага да се въведе данък върху земеделските земи

Вероятно ще бъде предложена ставка от 1 лев за декар

Националното сдружение на общините ще предложи земеделската земя също да бъде облагана с данък по подобие на всяка друга недвижима собственост. Това съобщи пред БТА кметът на Добрич Детелина Николова, която е член на управителния съвет на организацията.

"Земеделските земи сега са единственият недвижим актив, който не се облага като собственост, а генерира съществени приходи, включително и от Европейския съюз", казва Николова. По думите й земята трябва да бъде данъчно третирана, за да се осигури равнопоставеност на различните видове бизнеси и осигуряването на публични услуги на местно ниво.

От сдружението са изчислили, че при данък от 1 лев на декар, би се генерирал приход от 19 млн. лв., като постъпленията ще бъдат насочени предимно към малките и средни общини, които нямат алтернативи за повишаване на собствените приходи, се казва в информацията.

Евентуалното включване на новия данък трябва да стане в закона за местните данъци и такси. Искането е обсъждано много пъти, но досега не е било официално предлагано в законопроект.
През годините е имало и предложения за въвеждане на данък само върху пустеещите земи, като мотивите за него са подпомагане на комасацията на земите.

Според информация на земеделското министерство обработваемата земя в страната е около 35 млн. дка. От нея собственост на държавата са около 2 млн. дка, а други 12.6 млн. дка са на общините. Сред другите крупни институционални собственици на земи в страната е и Българската православна църква, която по изчисления на синдикатите притежава около 330 хил. дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.