1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наводненията на Балканите са нанесли значителни поражения на селското стопанство

Наводненията на Балканите са нанесли значителни поражения на селското стопанство

Очакваните загуби в тази сфера са за стотици милиони евро

Безпрецедентните наводнения на Балканите миналата седмица са причинили преки щети за милиарди евро и може да повлияят неблагоприятно на икономическия растеж, като наред с това повишат инфлацията, съобщи Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирана от ДПА. 

По „най-груби предварителни оценки“ Сърбия е понесла преки щети за 1,5-2 млрд. евро, а Босна - за 1,3 млрд. евро, посочи банката. 

Наводненията са нанесли значителни поражения на селското стопанство, което формира около 10% от брутния вътрешен продукт на Сърбия и 6% от този на Босна. Очакваните загуби в тази сфера са за стотици милиони евро. 

Силно пострадали са производството на електричество и минната промишленост на Сърбия – основната ѝ каменовъглена мина, която осигурява половината от суровината за топлоелектрическите централи, беше изцяло наводнена. 

Наводненията нанесоха поражения на транспортната инфраструктура и в двете страни, посочва ЕБВР. Последиците от бедствието може да забавят допълнително реформите в двете държави, предупреди банката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.