1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наводненията продължават да застрашават редица градове в Германия, Чехия и Австрия

Наводненията продължават да застрашават редица градове в Германия, Чехия и Австрия

Снимка:

Хиляди души бяха евакуирани

Наводненията, които от няколко дни опустошават Централна Европа, взеха жертва в Словакия, чието тяло бе намерено днес в Дунав близо до язовир в южната част на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В Братислава кварталът "Девин" е изолиран, след като водата е заляла основния път, но няма сериозни щети. Местните власти уверяват, че бариерите по протежение на реката могат да удържат очакваното покачване на нивото ѝ.

Наводненията продължават да застрашават редица градове в Германия, Чехия и Австрия по протежение на реките Елба и Дунав. В баварското село Дегендорф, Южна Германия, семейства се качваха по покривите на къщите си и ги спасяваха с хеликоптери, след като два бента поддадоха и селото беше залято, предаде "Асошиейтед прес".

В наводненията в Централна Европа са загинали най-малко 16 души, а най-малко четирима са в неизвестност. Броят на жертвите включва осем загинали в Чехия, петима в Германия, двама в Австрия и един в Словакия. В неизвестност са четирима души в Чехия.

Хиляди души бяха евакуирани, химически заводи в близост до придошлите реки спешно бяха затворени, а спасителните екипи се готвят за нови наводнения в селища в близост до реките Дунав и Елба. В Прага кризисен щаб съобщи, че се очаква равнището на Елба в северната част на Чехия да достигне 11 метра рано сутринта утре. Това би надвишило четири пъти обичайното равнище на реката в този район.

В чешката столица пречиствателната станция за отпадни води, която бе затворена преди няколко дни заради покачването на водното равнище, вероятно ще възобнови работата си след 24 часа. Откакто пречиствателната станция е затворена, отпадните води на града се изливат направо в минаващата през града река Вълтава, която е сред водещите туристически обекти.

В Чехия са евакуирани общо над 19 000 души. Водите на Елба наводниха части от Прага и сега се насочват на север към Германия, най-вече към град Дрезден, където се евакуират стотици. Из цяла Германия освен стотиците полицаи и доброволци, които се борят с наводненията, са изпратени около 5600 войници и 2000 души от екипите за борба с природните бедствия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.