1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наводненията във Великобритания достигнаха застрашителни размери

Наводненията във Великобритания достигнаха застрашителни размери

Валежите са най-обилните за последните 250 години

Наводненията във Великобритания достигнаха застрашителни размери. В Северозападна Англия и Уелс беше обявен код червено за ураганен вятър, предадоха световните агенции. Силни ветрове със скорост до 160 км/ч вече духат над Западна Великобритания, създавайки нови проблеми на хората, и без това изтормозени от наводнения и проблеми с транспорта.

Най-малко 50 000 души останаха без електричество след като ураганни ветрове връхлетяха Уелс и предизвикаха хаос по пътищата и железниците на страната. Засегнат е транспортът в цяла Северозападна Англия. Националната метеорологична служба препоръча хората да останат по домовете си, защото ветровете са толкова силни, че има реална опасност за живота им.

Река Темза вчера достигна рекордни нива и принуди властите да обявят евакуация в застрашените райони. Валежите, причинили наводненията, са най-обилните за последните 250 години.

В Югозападна Англия идната седмица се очаква да паднат повече валежи, отколкото обикновено за месец. Хиляди къщи са наводнени в графства Бъркшър и Съри, след като Темза преля, и в графство Съмърсет, където някои райони са под вода от повече от месец. Стотици хора бяха евакуирани, има и съобщения за кражби в празни имоти. Около 2000 военни са мобилизирани да изграждат диги от чували с пясък и да помагат за справяне с бедствието.

На съвещание на комисията за извънредни ситуации КОБРА изпълнителният директор на Агенцията за околната среда Пол Линстър заяви, че в някои части наводненията може да достигнат равнища, невиждани от 1947 г. Премиерът Дейвид Камерън отмени обиколката си в Близкия изток, предвидена за другата седмица, за да ръководи лично операциите.

Британската столица е подготвена за преливане на река Темза, заяви в сряда кметът Борис Джонсън. "Проблемът вече отдавна назрява и ние се подготвихме за него", каза той, уверявайки, че за защитата на града са били взети всички необходими мерки и Лондон е подготвен за наводнение възможно най-добре. Приготвени са 10 000 чувала с пясък за издигане на диги по бреговете, каза кметът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.