1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-екологично чистият кораб на света е в България

Най-екологично чистият кораб на света е в България

През следващите три дни ще бъде отворен за посетители

Най-екологично чистият кораб в света акостира на Морската гара във Варна. Всичко на борда на ветрохода щади природата - двигателя, платната и дори боята, с която е боядисан, предаде Нова телевизия.

Той е построен е изцяло за нуждите на Грийнпийс и идва за първи път в България. Корабът е десет пъти по-чист и по-ефективен от всички останали. В открито море се движи само на платна.

„Корабът е снабден с електрически двигател подобен на този в леките коли. Почти през цялото време можем да се задвижваме с него, като по този начин консумацията на гориво е сведена до минимум”, обяснява Фернандо Ромо, помощник-капитан на „Рейнбоу Уориър”.

Именно за това корабът е избран за най-новата инициатива на "Грийнпийс" – възобновяемите източници. Доброволците искат да провокират законодателни промени, с които екоенергията да стане евтина и достъпна за всички.

„В момента за да си сложиш слънчев панел на покрива, ако искаш да бъдеш включен в мрежата има серия от пречки и бюрократични режими, които един нормален човек с работа трудно се наема да преодолее”, твърди Деница Петрова от „Грийнпийс”-България.

През следващите три дни кораба ще бъде отворен за посетители, а доброволците от „Грийнпийс” ще представят най-новите инсталации за възобновяеми енергийни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.