1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-големият фотоволтаичен парк на Балканите започва да работи във Великотърновско

Най-големият фотоволтаичен парк на Балканите започва да работи във Великотърновско

Снимка:

Южнокорейски компании са вложили 150 млн. евро в изграждането на електроцентрали за ток от слънцето

Най-големият фотоволтаичен парк на Балканите започва да работи във Великотърновско. Той е изграден с южнокорейски средства и ще бъде открит от посланика на страната у нас Н. Пр. Чън Би Хо на 8 март.

Южнокорейските компании SDN Company и KOSEP са вложили 150 млн. евро в изграждането на електроцентрали за ток от слънцето, които се намират в село Самоводене и град Златарица.

На церемонията по въвеждането в експлоатация на фотоволтаиците ще присъстват изпълнителният директор на SDN Company и шефът на Националната електрическа компания на Корея, областният управител и кметът на Велико Търново, председателят на общинския съвет и изпълнителният директор на НЕК. Това става ясно от информация в днешния брой на вестник "Янтра днес".

Реализацията на проекта започна през декември 2010 година. Тогава министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че инвестицията и проектът са важна стъпка в постигането на целите до 2020 година в България 16% от електроенергията да е от възобновяеми енергийни източници. От SDN Company тогава обясниха, че в рамките на инвестицията ще бъдат изградени подстанция и далекопровод за свързване на мощностите от над 20 мегавата с преносната мрежа.

Компанията строи фотоволтаична централа и край Сливен. Планираната й мощност е 9 мегавата, а инвестициите в нея се очаква да достигнат 50 млн. евро. За доставката и монтирането на инверторите, сухите трансформатори и друго електрическо оборудване се грижи британската компания ABB.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.