1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-големият климатичен риск за Великобритания са наводненията

Най-големият климатичен риск за Великобритания са наводненията

Британското правителство ще вложи 2.1 млрд. паунда в защитни механизми през следващите 4 години

Наводненията ще са най-големият климатичен риск за Великобритания през този век, показва доклад на британското екоминистерство. Анализът показва, че страната ще трябва да плаща средно по 12 млрд. паунда за справяне с наводнения всяка година от днес до 2080, ако предприеме мерки по въпроса.

Летата на Острова ще стават все по-топли, а зимите - все по-меки и влажни. Проучването е откроило най-важните 100 ефекта от климатичните промени и очакваното им влияние върху Великобритания. Според него щетите върху сградите, причинени от наводнения, могат да достигнат между 2.1 и 12 млрд. паунда годишно. В момента стойността им на година е 1.2 милиарда.

Обединеното кралство вече е застрашено от лошото време. През 2007 г. летните наводнения струваха над 3 млрд. паунда, а проблемите свързани с обилните снеговалежи през декември 2010 г. - по 600 млн. паунда на ден, пише "Дневник".

По-обилните валежи през лятото ще причиняват повече наводнения, щети и повреди на инфраструктурата и недвижимата собственост. В дългсрочен план повишаващите се нива на водните басейни ще доведат и до наводнения в крайбрежните райони, сочи докладът.

Британското правителство ще вложи 2.1 млрд. паунда в защитни механизми срещу наводнения през следващите 4 години. Това е намаление във финансирането в сравнение с последните години от управлението на Лейбъристката партия. Въпреки това министърът на околната среда Керълайн Спелмън отбелязва, че броят на домовете, които ще бъдат подсигурени срещу наводнения с тези средства, все пак ще е по-голям - 145 000 до 2015 година.

Докладът откроява и други рискове, включително по-топлите лета, които могат да доведат до между 580 и 5900 повече смъртни случаи годишно до 2050 г. В момента средният годишен брой на дните, в които температурата в Лондон надвишава 26 градуса, е 18. До 2080 той може да стигне до над 100.

За сметка на по-топлите лета обаче зимите ще станат по-меки, което може да доведе до избягването на между 3900 и 24000 смъртни случаи до 2050 година.

Питър Малабърн – експерт по климатичната политика в университета De Montfort в Лестър коментира, че докладът показва липсата на подготовка във Великобритания. "Нуждаем се от стройна стратегия, за да се оправим с тази каша. Да се надяваме, че докладът ще събуди властите" казва той.

Правителството ще използва проучването, за да изгради основата на национален адаптационен план, който трябва да бъде публикуван през 2013 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.