1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-голямата котка в света – амурският тигър, е почти изчезнала

Най-голямата котка в света – амурският тигър, е почти изчезнала

Ефективният размер на популацията е критично малък

Най-голямата котка в света – амурският тигър, е почти изчезнала. Предполага се, че в момента има около 500 екземпляра на свобода. Но ефективният размер на популацията, който е мерило за генетичното разнообразие на вида, е критично малък, сочи ново проучване,  цитирано от BBC.

Според изследването, публикувано в научното списание Mammalian Biology,  ефективният размер на популацията на амурския тигър е по-малък от 14 животни. През 2009 г. той беше два пъти по-голям – 35. Това вещае мрачна перспектива пред бъдещето на хищника.

С намаляването на генетичното разнообразие в една популация рязко се увеличава рискът от появата на болести или редки генетични малформации, които може да се предадат на следващото поколение.

Амурският (сибирски) тигър някога обитавал огромни територии, обхващащи северната част на Китай, Корейския полуостров и най-южните региони на Източна Русия. В началото на 20-ти век той бил пред изчезване заради разрастването на градовете, загубата на местообитания и бракониерството.

До 1940 г. останали едва 20 – 30 екземпляра на свобода. Критично малкият брой животни е довел до стесняване на генофонда, смятат учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.