1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-старите черупкови организми са на 700 млн. години

Най-старите черупкови организми са на 700 млн. години

Простите микроорганизми са намерени от американски учени край границата между Аляска и Канада

Фосили на миниатюрни организми, живели преди 717 млн. до 812 млн. години, са най-старият пример на животни с минерално покритие като при днешните охлюви, съобщи Лайв сайънс.

Простите микроорганизми, намерени от американски учени край границата между Аляска и Канада, са били покрити с пластини с остри шипове. Те са от рода Characodictyon и са живели през периода на разцвета на едноклетъчните организми, точно преди първото голямо застудяване.

Учените от Харвардския университет и от университета на Калифорния в Лос Анджелис създадоха 3-измерни образи на фосилите. Те разкриват, че всяка пластина по тях е била широка около 20 микрона. Пластините са били подредени като пчелна пита, като по периметъра са излизали остри шипове.

Този модел е характерен за съвременни едноклетъчни водорасли, произвеждащи минерализираното си покритие в сакчета, които служат за храносмилане и изхвърляне на отпадъчен материал, и след това изтласкват пластините на повърхността.

Вероятно новооткритите организми са правели броните си по подобен начин. За какво са им служели те, учените не са категорични. Най-вероятно са ги пазели от хищници. Възможно е също с тях да са се задържали по-добре на повърхността на водата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.