1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-възрастната мечка от парка в Белица беше приспана

Най-възрастната мечка от парка в Белица беше приспана

Лекари откриха, че тя страда от кожен тумор и болестта е в напреднал стадий

Най-възрастната мечка от Парка за танцуващи мечки в Белица беше приспана, след като лекари откриха, че тя страда от кожен тумор и болестта е в напреднал стадий, съобщи Явор Гечев от фондация "Четири лапи". Мерките са предприети след като последния месец туморът се е разраснал изключително бързо и е засегнал челюстта и лявото око на животното.

По думите на управителя на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов, в последните часове, починалата Изаура, е изпитвала силни болки, които не са утихнали и след поставяне на обезболяващо лекарство.

"Изключително трудно взехме решението да я приспим, но само така можехме да помогнем на Изаура да напусне този свят по достоен начин без излишно страдание", казва Димитър Иванов.

Мечката Изаура е родена през 1978 г. в плевенския зоопарк, откъдето предишните й собственици я откупуват и обучават за танцуваща мечка. Спасена е от „Четири лапи" в Парка за танцуващи мечки през 2004 година.

От фондация "Четири лапи" поясняват, че в дивата природа кафявите мечките рядко доживяват до възраст около и над 30 години, тъй като губят остротата на сетивата си и способността да си набавят храна. След смъртта на Изаура в парка на „Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо остават да живеят 24 бивши танцуващи мечки - 22 от България и 2 от съседна Сърбия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.