1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-високата численост на зимуващи диви гъски е наблюдавана в района на Свищовско-Беленската низина

Най-високата численост на зимуващи диви гъски е наблюдавана в района на Свищовско-Беленската низина

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се проведе от 13 до 15 януари едновременно в цяла Европа

Най-високата численост на зимуващи диви гъски е наблюдавана в района на Свищовско-Беленската низина по време на средното зимно преброяване на водолюбивите птици. В този район орнитолозите са преброили 50 397 големи белочели гъски и 222 индивида от световно застрашената червеногуша гъска. Това показва голямото значение на придунавските територии като зимовища на гъски, обяснява Свилен Чешмеджиев от свищовското дружество за защита на птиците, цитиран от Дарик.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се проведе от 13 до 15 януари едновременно в цяла Европа. Над 200 служители и доброволци на Българското дружество за защита на птиците и участващите партньори, организирани в 40 екипа обиколиха всички значими влажни зони в България и проследиха броя, вида и разпространението на зимуващите у нас водолюбиви птици.

В преброяването на водолюбивите птици по поречието на река Дунав, от Видин до остров Вардим, участваха четири екипа, включващи 20 орнитолози - професионалисти и любители-доброволци от дружеството за защита на птиците в Свищов и екоинспекциите във Велико Търново, Плевен и Монтана. Обследвани са е прилежащите вътрешни водоеми и долните течения и устията на реките Огоста, Искър, Янтра и Осъм.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.