1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-високите температури в началото на октомври ще бъдат между 27 и 32 градуса

Най-високите температури в началото на октомври ще бъдат между 27 и 32 градуса

Тази година се очаква месечната сума на валежите да бъде около и под нормата

Най-високите температури в началото на октомври ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските през месеца ще са между минус 1 и 4°, обясняват от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

През октомври се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за равнините е между 11 и 15 градуса, във високите полета - между 8 и 11°, а в планинските райони - от 4 до 8°.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони - между 60 и 90л/кв.м, а в планините - от 80 до 100 л/кв.м. Тази година се очаква месечната сума на валежите да бъде около и под нормата.

След горещите дни в края на септември, през първото десетдневие на октомври температурите бавно и постепенно ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните, прогнозират метеоролозите. Времето ще бъде променливо, на места ще има и превалявания, главно през периода 2- 5 октомври, но ще има и слънчеви дни, особено през втората половина от десетдневието.

През второто десетдневие ще се редуват спокойни и сравнително топли дни с дни, през които ще преминават атмосферни смущения и ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 11, около 14 и около 18 октомври. През дните с валежи ще има и краткотрайно, но чувствително застудяване, при което на места в страната ще има и слани. Като цяло за периода, средноденонощните температурите ще останат по-високи от обичайните.

През третото десетдневие на октомври се очакват повече топли и слънчеви дни от нормалното, но с условия за характерните мъгли и с ниска слоеста облачност в сутрешните часове. Ще има и тенденция към по-променливо време през втората част на периода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.