1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не се очаква трайна тенденция на недостиг на вода от естествени водни ресурси в страната

Не се очаква трайна тенденция на недостиг на вода от естествени водни ресурси в страната

Снимка:

Готова е водната стратегия с хоризонт до 2035 година, заяви заместник-министърът на екологията Ивелина Василева

След повече от година подготовка и анализи, вече е готова водната стратегия с хоризонт до 2035 година. Това заяви вчера, 28 март, заместник-министърът на екологията Ивелина Василева на дискусия по време на международното изложение „Вода София 2012", съобщава Дарик радио.

Сред целите в стратегията е повишаване на информираността и създаването на единен воден кадастър за всички заинтересовани страни и отговорни институции. Тя уточни, че започват обществените обсъждания по стратегията, като в тях ще бъдат включени редица институции. Важно значение ще имат и регионалните генерални мастър-планове, които ще са водещи при взимането на решения за инвестиции в сектора. Ще се търси солидарност между бизнеса и потребителите на ВиК услуги, допълни Василева.

Очаква се това да доведе до повече прозрачност на ценообразуването и управлението на водната инфраструктура. До края на седмицата проектът на водната стратегия ще бъде представен на широката общественост, като ще се качи и на сайта на екоминистерството. Сред предлаганите цели е освен ангажиментите на „Язовири и каскади", икономическото министерство да следи и за техническото състояние на язовирите.

Не се очаква трайна тенденция на недостиг на вода от естествени водни ресурси в страната в средно и дългосрочен план. Това е сред основните изводи и заключения, заложени в стратегията, обясни Василева: „Непрекъснатото увеличение на екстремно сушави или влажни сезони и години е тревожна индикация. Към настоящия момент около 80 процента от отпадъчните води се събират, около 60 процента от тях се пречистват, тоест имаме доста работа".

Инфраструктурата във водния сектор се финансира основно с евросредства през последните години, отчете още заместник-министърът. Необходими са огромни финансови средства, които да покрият нуждите във водния сектор, допълни тя: „Между 13 и 43 милиарда лева в зависимост от амбицията за изграждане и реновиране на съществуващи съоръжения".

Липсва основна финансова информация за дружествата в хидроенергийния и хидромелиоративния сектор, а тарифната политика е неясна, обясни още Василева и подчерта необходимостта от намаляване на преразпределителните функции на държавата.

Според Василева е доста голям броят на собственици на обществена инфраструктура във водния сектор: „Част от активите са с неизяснена собственост. Някои от тях са без оператор и без ангажимент за мониторинг на състоянието и поддръжка. Горчивото събитие, на което станахме свидетели в началото на годината, беше доказателство за това".

Съществуват и големи разлики в цените на ВиК услугите на териториите на страната, като те даже се увеличават с бързи темпове при настоящото статукво, посочват резултатите от анкети и социологически проучвания. „Липсва програма за социално подпомагане на нискодоходното население, като защита при евентуално повишаване на цените на ВиК услугите, независимо че това е заложено в закона", каза Василева. Тя допълни, че има декларирана готовност от страна на населението за плащане на по-високи такси при положение, че има подобрения в сектора и ясни резултати от изразходването на средствата.

Засилва се ролята на държавата при управлението, координацията и контрола на най-важните водно-стопански съоръжения. Това е сред основните цели в стратегията, наред с ясно разграничаване на собственост, оператори и контрол, особено по отношение на язовирите, допълни заместник-министърът. Според нея трябва да има яснота както по отношение на собствеността, така и по отношение на отговорностите за управление на всяка една част от инфраструктурата.

В рамковата директива за управление на водите за първи път се залага басейновият принцип за управление на водите. Страната е изготвила плановете си за управление на речните басейни, с редица от мерки, обясни още Ивелина Василева. Направена е оценка на състоянието на водите и свързаните с тях екосистеми, специфичните цели, залегнали в плановете за управление, както и възможните източници на финансиране - тарифи, такси и трансфери (безвъзмездни средства).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.