1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не се очаква увеличение на цените на дървата за огрев

Не се очаква увеличение на цените на дървата за огрев

Снимка:

При продажба от склад средните цени на широколистната дървесина са между 32 и 38 лв. за един кубичен метър

През последните месеци дървата за огрев леко са поскъпнали, но до края на годината няма да има ново увеличение на цените. Това прогнозира Елена Величкова, главен експерт в отдел „Държавни горски предприятия” в Министерството на земеделието и храните пред Агенция "Фокус".

При продажба от склад средните цени на широколистната дървесина са между 32 и 38 лв. за един кубичен метър. Иглолистният материал излиза по-изгодно. Един кубик струва около 24 лв. Какви точно ще са средните цени, зависи от разходите за добив и сеч на дървесината. Те пък се определят от характеристиките на дърветата и терените за добив. Обикновено горските ловни стопанства организират добива и продажбата от складове. Около 75% от дървата за огрев на пазара се осигуряват от държавните горски територии, останалите се предлагат от собственици на гори в общините.

Има и други начини хората да се снабдят с дърва за огрев през зимата, обясни Величкова. Единият е, когато купувачите сами трябва да добият или организират добива на маркираните за сеч дърва, пише в.Монитор.

Има обаче ограничения, които са наложени от закона. Купувачите трябва задължително да са жители на съответното населено място. Освен това е поставен лимит до 10 куб.м за една година на домакинство. Друг вариант е хората да си купят готови за употреба дърва, нарязани с дължина от 30 до 50 см. По думите на Величкова отчетените продажби до този момент са с 14% по-високи в сравнение със същия период на миналата година. Ръстът се дължи на повишеното търсене за търговия и износ за Гърция.

По думите на Елена Величкова няма опасност да се създаде дефицит на дърва за огрев през тази година. Създадена е добра организация от страна на министерството и горските стопанства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.