1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не се очакват съществени изменения на речните нива

Не се очакват съществени изменения на речните нива

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) днес само на изолирани места ще има незначителни превалявания до 1 л/кв.м. Във вторник на отделни места в Североизточна България е възможно да превали съвсем слабо. Количества - до 1 л/кв.л. В сряда ще е без валежи.

През изминалото денонощието водните нива в по-голямата част от страната са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Около праговете за високи води са водните количества на р. Провадийска при Провадия (Черноморски басейн), р. Марица при Пловдив, Първомай и Свиленград /при Свиленград се извършват строителни дейности, довеждащи до подприщване на реката в този участък/ - (Източнобеломорски басейн). Вследствие  работата на хидротехнически съоръжения, при отделни измервателни пунктове във водосборите на реките Тунджа и Марица - (Източнобеломорски басейн), са отчетени по-съществени денонощни колебания на нивата от -30 до +50 см.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -7 см до +10 см;
Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от -2 см до +1 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -9 см до +11 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -7 см до +8 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни водните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 31октомви, на 1 и 2 ноември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и ще са под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 31октомври, за 1 и 2 ноември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни нивата ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водните количества в долното течение на реката на 31октомври, на 1, 2 и 3 ноември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения или ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без изменения.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:  Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:  Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.


Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.