Не се очакват сериозни снеговалежи през месец декември

Най-ниските температури ще са между -8 и -13 градуса, а максималните ще бъдат между 13 и 18 градуса

Средната месечна температура за месец декември се очаква да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4, а в планините - от минус 5 до 1 градуса. Това информира Агенция "Фокус", цитирайки прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

Най-ниските температури за месеца ще са между -8 и -13 градуса, а максималните ще бъдат между 13 и 18 градуса, съобщава БТА. Не се очакват сериозни снеговалежи.

Първите десет дни ще бъдат топли и сухи, с главно слънчево време в планинските райони и мъгли и ниска облачност в равнинните. Промяна на времето се очаква към 5-6 декември, като през втората половина на първото десетдневие ще има повече облачност и условия за валежи. Очаква се краткотрайно застудяване и е възможно на места дъждът постепенно да премине в сняг, преди да спре.

През първата половина от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи и времето ще е променливо, по-често предимно облачно. Очакват се и валежи, в Южна България - предимно от дъжд, в Северна и по високите полета на Западна - дъжд и сняг. Трайна снежна покривка ще се образува главно в планините. През втората половина от десетдневието времето ще е по-спокойно и в равнинната част от страната ще има условия за мъгли.

Около Коледа има повишена вероятност за валежи и впоследствие - понижение на температурите, докато към края на текущата година се очаква по-скоро затопляне.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.